Güvenlik TV Bölüm 43 – Güvenlik Gündemi

GüvenlikTV’den Herkese Merhaba!

Uzun bir aradan sonra 43. bölüm ile tekrar karşınızdayız. Bu bölümde üzerinde durduğumuz başlıklardan bazıları;

    • 49 milyon vatandaşımızın TCKN, isim, soyad, adres, ana adı, baba adı, doğum tarihi bilgilerini içeren ve internete düşen 2009 yılı seçmen bilgileri
    • Kişisel verilerin korunması kanunu
    • 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi
    • Badlock zafiyeti
    • FBI ile Apple’ı karşı karşıya getiren iPhone tartışması
    • Milyonlarca Android kullanıcısını etkileyen stagefright zafiyeti, yeni adıyla Metaphor
    • WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemeye geçmesi
    • İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin internet bankacılığı zararlı yazılımını geliştiren çetiye karşı gerçekleştirmiş olduğu başarılı operasyon
    • İETT’nin hacklenmesi (Ekber Was Here)
    • OSVDB’nin kapanması

Konuştuğumuz konular için öneride bulunan Mustafa TURAN, Abdurrahman BEYAZASLAN, Yunus ÖZTÜRK, Musab YARDIM, Timur Kaan GÜNDÜZ, Oğuzhan AKKAYA, Engin COŞKUNCAY, Hasan UZUN, Furkan ÇALIŞKAN, Yüksel HAMZAOĞLU, Mehmet İNCE, Kasım ERKAN, @CareLinux, İbrahim KIRMIZI, Oğuzhan TOPGÜL, Kayhan KAYIHAN, Ahmet HAN ve unuttuğumuz herkese teşekkür ederiz.

Bu bölümü çekerken, diğer bölümlerde de olduğu gibi güldük, eğlendik ve keyifli bir program olmasına özen gösterdik, umarız sizler de izlerken keyif alırsınız.

Görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta atabilir, yeni bölümlerden en kısa sürede haberdar olmak için @GuvenlikTV Twitter hesabımızı takip edebilirsiniz.

Keyifli seyirler :)

3 Comments

  1. Sahte online bankacılık web sitesine bir örnek: http://www.xn--vakfbank-vkb.com.tr/ (ne link normal ne de http(s) protokolü var) Vakıfbank’a ihbarda bulundum, ama görünen o ki değişen bir şey yok. Site halen aktif. Burada paylaşmış olayım dedim.

  2. Bu gibi durumlarda USOM’a ihbarda bulunabilirsiniz. (https://www.usom.gov.tr/ihbar-bildir.html)

  3. Ünal Yeten

    Merhaba,

    Yukarıda “Hasan Fatih Şimşek” isimli arkadaşın paylaşmış olduğu link Vakıfbank’a ait görünüyor. Site alan adının (domain name) türkçe karakter içermesi durumuyla alakalı olarak site vakıfbank.com.tr olarak yazıldığında http://www.xn--vakfbank-vkb.com.tr/ sonrasında ise http://www.vakıfbank.com.tr adresine yönlenmektedir. Alan adlarında tükçe karakter kullanımıyla ilgili olarak aşağıdaki alıntı konu hakkındaki yanlışlığı giderecektir diye düşünüyorum. Ayrıca bu “https://who.is/whois/xn--vakfbank-vkb.com.tr” link üzerinden ilgili alan adının kayıtları da sorgulanabilir.

    Alıtının yapıldığı link : http://www.natro.com/domainnames/IDN.asp
    Türkçe karakterli alan adlarının işleyişi;
    IDN standardı alan adlarını birbirine dönüştüren algoritmalar üzerine kurulmuştur. Bu algoritmalar Unicode karakterlerden oluşan alan adlarını standart ASCII karakterlerden oluşan alan adlarına çevirir. Algoritmalar web tarayıcısı üstünde çalışmaktadır ve dolayısıyla bu alan adlarının kullanabilmeniz için sizin ya da web sitenizi ziyaret edecek olan kişinin tarayıcısında IDN desteğinin mevcut olması gerekir.
    Tarayıcılar örnek olarak türkçe.com.tr alan adını talep edildiğinde xn--trke-2oa7j.com.tr şeklinde dönüştürür ve bağlanacağı IP adresini öğrenmek için dns sunucusuna bu dönüştürdüğü alan adıyla sorgulama yapar. Yani ziyaretçi türkçe.com.tr yazdığında aslında xn--trke-2oa7j.com.tr adresine yönlenmiş olur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.